Volgens een recente schatting wordt WordPress inmiddels door meer dan een kwart van alle websites gebruikt, tientallen miljoenen in totaal. En niet alleen hobbyisten gebruiken dit CMS (contentmanagementsysteem), maar ook grote namen, waaronder nieuwswebsites zoals die van de New York Times, Fortune en NRC. Hoe komt dat eigenlijk? In deze blog geven we je 10 goede redenen om ook WordPress te gaan gebruiken.
1. Gebruiksgemak
Als je het zelf niet te ingewikkeld wilt maken, hoeft WordPress amper méér te zijn dan een Microsoft Word-achtig interface. In de basis is er voor gebruikers namelijk praktisch geen enkele kennis van programmeren vereist. Dat is ook precies waar dit Content Management System voor bedoeld is: de gebruiker regelt de inhoud, WordPress verzorgt de rest.
2. Het is open source
De programmeercode van WordPress is vrij beschikbaar en iedereen kan eraan sleutelen. En dat gebeurt dus ook, gratis en 24/7. Dat zorgt niet alleen voor een kwalitatief hoogwaardig en altijd actueel systeem, maar betekent ook dat je volledige vrijheid hebt om het aan te passen. Werkelijk alles kun je naar wens op maat maken (of laten maken).
3. De community
Omdat WordPress zo vaak wordt gebruikt, is vrijwel iedere denkbare uitdaging al eerder voorgekomen. Voor de meeste problemen die nieuwe gebruikers tegenkomen staat dus al een kant-en-klare oplossing online. En als dat niet het geval is, is de levendige en vrijgevige WordPress-gemeenschap vaak in staat die snel en gratis te bieden, bijvoorbeeld via de officiële fora.
4. Thema’s
WordPress wordt geïnstalleerd aan de hand van zogenaamde thema’s, die bepalen hoe je website er uitziet – zowel aan de achterkant als wat betreft het feitelijke webdesign. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar, waarmee je een website op professionele wijze vorm kunt geven. Veel gebruikers hebben daarom helemaal geen webdesigner meer nodig.
5. Plugins
WordPress-installaties zijn uit te breiden met kleine programmaatjes, plugins genaamd. Voor bijna elke functionaliteit bestaat tegenwoordig wel een plugin. En ook hier doet de community haar werk: er bestaat namelijk een uitgebreid ratingsysteem waarmee je eenvoudig kunt inschatten of een plugin goed is of niet.
6. Betrouwbaar
WordPress is inmiddels meer dan tien jaar oud, en vele duizenden ervaren programmeurs hebben aan het project meegewerkt om het te verbeteren. Dat betekent dat WordPress de fase van kinderziektes ver voorbij is.
7. SEO-vriendelijk
Met enkele eenvoudige aanpassingen – al dan niet via een plugin – is WordPress zeer SEO-vriendelijk. Niet enkel gebruikers, maar ook zoekmachines houden dus van dit CMS.
8. Veilig
Een algemene misconceptie is dat WordPress onveilig zou zijn. Dat komt omdat het vaak wordt aangevallen. Maar dat is enkel het geval omdat het zoveel gebruikers kent: aanvallers gaan simpelweg voor maximale opbrengsten, en focussen op het grootste systeem is dan een logische stap. Gebruikers die keurig de voorgeschreven basale veiligheidsmaatregelen in acht nemen, zoals regelmatig updates uitvoeren, worden zelden getroffen.
9. Schaalbaar en krachtig
WordPress wordt vaak gezien als een systeem voor kleine gebruikers. Dat is echter geheel ten onrechte. Enkele van de grootste websites ter wereld maken gebruik van WordPress, met wellicht als meest sprekende voorbeeld Wordpress.com, de dienst die een gehoste versie aanbiedt. Hoewel geen enkele WordPress installatie zonder meer bestand is tegen een dergelijke hoeveelheid internetverkeer, kan het systeem het dus in principe wel degelijk aan. WordPress kan dus met je meegroeien.
10. Het is populair
Hoe groter WordPress wordt, hoe beter. Dat komt omdat het open source is, maar ook omdat steeds meer gebruikers elkaar steeds beter kunnen helpen. Het gaat beslist niet voor elk systeem op, maar in het geval van WordPress is populariteit echt een voordeel.
Wil je onder begeleiding van een trainer aan de slag? Schrijf je dan in voor onze training WordPress of vraag vrijblijvend een offerte aan.