Het volgen van een training kan best prijzig zijn. Toch is het belangrijk dat je investeert in jezelf om je te blijven ontwikkelen. De overheid biedt subsidieregelingen aan om de kosten voor trainingen te verlagen. Ben je benieuwd of jijzelf, of jouw bedrijf in aanmerking komt voor zo’n regeling? Wij hebben een aantal relevante subsidies voor je op een rijtje gezet.
Als er studiekosten gemaakt worden om vakkennis op peil te houden, zijn de kosten aftrekbaar van de winst. Het is belangrijk om te weten dat kosten voor een opleiding om vakkennis uit te breiden niet mogen worden afgetrokken van de winst. Uiteraard is er een grijs gebied tussen op peil houden en uitbreiden. Het is daarom belangrijk om je belastingconsulent hier goed naar te laten kijken, wellicht valt hier namelijk nog een voordeel uit te halen.
Vanuit de provincie, het UWV of vanuit de gemeente kunnen er subsidieregelingen van toepassing zijn voor werkenden in verschillende sectoren. Zoek hier naar op de website van de betreffende instelling. Daarnaast vind je hier een overzicht van alle subsidies die de overheid en de Europese Unie aanbieden voor de Nederlandse werknemers en werkgevers.
De overheid biedt niet alleen subsidies aan voor de zakelijke wereld. Er bestaan namelijk ook een aantal subsidies die jou in jouw persoonlijke ontwikkeling kunnen ondersteunen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
In 2020 zijn de scholingskosten nog fiscaal aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat hier alleen om de noodzakelijk gemaakte kosten zoals bijvoorbeeld lesgeld of boeken. Lees hier meer over wat deze meevaller voor jou kan betekenen.
In 2021 wordt deze aftrekpost vervangen door een subsidieregeling genaamd STAP (Stimulans Arbeidsmarkt Positie), met deze regeling ontvang je een persoonlijk budget van maximaal €1000,- (incl. btw) voor jouw eigen ontwikkeling.
Lees hier meer over wat de STAP regeling vanaf volgend jaar voor jou kan betekenen.
Ontvang je een WWB-, WIA-, Wajong of ander soort uitkering vanuit de overheid? Dan bestaat er een goede kans dat er een opleidingsbudget voor jou klaar staat. Informeer hiernaar bij jouw contactpersoon van de betreffende instantie.
Wist je dat steeds meer zorgverzekeraars mindfulness vergoeden via de zorgverzekering. Veel verzekeraars hebben zelfs een eigen mindfulness-app. Met mindfulness train je middels verschillende meditatie-oefeningen om stil te staan bij wat er nu gebeurt. De aandachtsoefeningen kunnen helpen bij lichte en milde psychische of psychosociale klachten, zoals stress, angst, een beginnende burn-out of een lichte depressie. Wil je weten of jouw zorgverzekering mindfulness vergoed? Zoek op mindfulness op de website van jouw aanbieder en kijk welke vergoedingen er mogelijk zijn!
Kijk hier voor een volledig overzicht van alle subsidies die momenteel bestaan! In deze lijst staan ook subsidies die relevant zijn voor bepaalde sectoren zoals IT of de zorg.