Een goede presentatie valt of staat met je voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet voor wie en waar je de presentatie houdt. Maar... Je kunt nog veel meer doen om tot een knaller van een presentatie te komen. Check de onderstaande tips:
1. De allerbelangrijkste tip: denk dat het goed komt!
Geloof in jezelf en in je verhaal. Als je achter je verhaal staat, til je je presentatie onmiddellijk naar een hoger niveau. (Hoe kun je immers geloofwaardig overkomen als je zelf niet eens gelooft wat je vertelt?) Als je moeite hebt om je eigen sterke punten te zien en daarop te vertrouwen: vraag iemand anders om ze voor je te benoemen. Zeg daarna hardop tegen jezelf dat je die en die eigenschappen inzet bij deze presentatie; dat je het kunt; en dat je een goed verhaal hebt. Herhaal dit gewoon een paar keer in de dagen voor je presentatie. Heb vertrouwen!
2. Begin krachtig
Met een goede inleiding en een prikkelende start pak je direct de aandacht van je publiek. Vertel een mooie anekdote, een metafoor of een persoonlijk verhaal. Dat komt je presentatie absoluut ten goede. Hoe zorg je voor een goede inleiding? Wees je bewust van het waarom! Waarom geef je deze presentatie? Wat is er precies zo interessant aan wat je vertelt? Draai er niet omheen en geef je publiek direct een reden om te blijven zitten waar het zit en te luisteren naar je verhaal. (Heel belangrijk: breng direct je enthousiasme over! Daarmee geef je iedereen stante pede een goede reden om de aandacht erbij te houden.)
3. Manage de spanningen
Een beetje spanning is goed. Als het adrenalinelevel in je lichaam stijgt, word je alerter en meer gefocust. Het helpt je om een goede presentatie te geven. Maar te veel is nooit goed. Te veel spanning dus ook niet. Heb je moeite om door spanning te vertrouwen in je eigen kunnen? Probeer dan wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen in aanloop naar je presentatie. Door terug te gaan naar het hier en nu en naar je lichaam, kom je een beetje los van je gedachten. (En ja, het zijn meestal je gedachten die de spanningen veroorzaken.)
4. Zorg voor een logisch verhaal
Heb jij ook bergen kennis? Heel goed! Het is belangrijk om al die kennis in een logische vorm te presenteren. Leg daarom verbanden tussen je verschillende stukjes kennis (die je uit diverse bronnen hebt) en geef veel voorbeelden. Maar let op: Less is more! Bedenk van tevoren wat écht belangrijk is om te vertellen. Een overload aan informatie blijft niet hangen bij je publiek. Je hoeft niet álles te verteollen wat je weet. Zorg er voor dat de informatie díe je geeft, aansluit bij het kennisniveau van je toehoorders. Stel hen bijvoorbeeld vragen – dan maak je je presentatie direct interactief! Door te vragen, krijg je een goed beeld van de voorkennis van je publiek. Op deze voorkennis kun je je presentatie opbouwen. Zo zorg je ervoor dat wat jij vertelt goed overkomt en dat iedereen je kan volgen.
5. Houd je presentatie afwisselend
Alleen maar luisteren is vaak saai. Interactie zorgt ervoor dat mensen de informatie veel beter opnemen. Prikkel je publiek met een filmpje, een quiz of een kleine designopdracht (afhankelijk van de aard van je verhaal). Wees creatief en durf je publiek (en jezelf!) uit te dagen.
Dit waren onze vijf tips. Laat het ons even weten of je nog aanvullingen hebt!
Gratis webinar terugkijken
Wil jij graag leren hoe je kan presenteren met overtuiging? Kijk dan hier ons gratis webinar Presenteren met overtuiging terug!