Je zal de woorden HTML en CSS vast wel eens voorbij hebben horen komen en deze woorden misschien wel hebben geassocieerd met “Is dat niet iets voor programmeurs?”. Dat klopt! HTML en CSS worden namelijk gebruikt om websites te bouwen en vorm te geven. Waar je met HTML de inhoud en de indeling van een webpagina kan bepalen, wordt CSS gebruikt om de webpagina van vormgeving te voorzien. In deze blog lees je hoe HTML en CSS precies werken.
HTML staat voluit voor Hyper Text Markup Language en kan gezien worden als een taal om een pagina op te maken. Eigenlijk is HTML dus niet echt een programmeertaal, het is eerder een opmaaktaal. Met HTML kan je namelijk bepalen welk element waar op je webpagina verschijnt, voor een geordende pagina is HTML dus eigenlijk onmisbaar. Maar waarom is HTML eigenlijk in het leven geroepen? In de jaren ‘70 van de vorige eeuw liepen internetgebruikers tegen een probleem aan; een document dat was gemaakt op de ene computer was niet leesbaar en inzichtelijk op willekeurige andere computers. Er moest dus als het ware een oplossing gevonden worden om ervoor te zorgen dat documenten binnen elk computersysteem inzichtelijk zijn; de ontwikkeling van HTML was geboren. In die tijd was het internet nog volop in ontwikkeling en tegenwoordig wordt HTML zelfs voor iedere webpagina die je tegenkomt op het internet gebruikt.
CSS staat voor Cascading Style Sheets en is net als HTML eigenlijk ook niet echt een programmeertaal. CSS kan eerder gezien worden als een ‘stijlbladtaal’. Wat houdt een stijlbladtaal dan precies in? Dit betekent dat je door CSS te gebruiken toestaat dat bepaalde stijlelementen worden toegepast op geselecteerde delen van je html webpagina. CSS werd zo’n 20 jaar naar HTML geïntroduceerd, om webpagina’s er esthetisch uit te laten zien. Zo kun je met CSS bijvoorbeeld het lettertype of de kleur van je tekst aanpassen om een webpagina er voor het oog mooier uit te laten zien.
Training HTML/CSS
Ben je geïnteresseerd om in de toekomst je eigen webpagina’s te creëren? Learnit biedt een training HTML en CSS Basis aan, waarbij je alles basistechnieken leert om met beide talen aan de slag te gaan. Zo komt onder andere het opzetten van een website aan bod, net als het werken met hyperlinks, tekst en afbeeldingen en bijvoorbeeld een onderwerp als zoekmachine optimalisatie. Voor meer informatie over deze training, klik hier.