Natuurlijk, je kunt je als een dolle op alle mogelijke vacatures storten en er vanuit gaan dat het toch een keertje raak moet zijn. Overtuigend solliciteren op een baan waar je eigenlijk maar weinig mee hebt, is echter een zware taak. Veel effectiever is het om je enthousiasme en kwaliteiten het werk te laten doen en alleen op die functies te solliciteren die echt bij je passen. Zo is het makkelijker om tijdens het sollicitatiegesprek je enthousiasme kenbaar te maken. Of de baan je nou op het lijf geschreven is of niet: veel mensen blijven opzien tegen een sollicitatiegesprek. Niet vreemd, want er hangt veel vanaf. Dit maakt het gesprek extra beladen. Door je goed voor te bereiden en door de juiste, overtuigende houding aan te nemen, kun je je zenuwen inperken. Hoe? Hieronder geven we je 7 tips om je sollicitatiegesprek tot een succes te maken.
Zeven tips om succesvol te solliciteren
- Bereid je goed voor op het gesprek. Ga na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de baan en kijk in hoeverre jij hierover beschikt. Toon dit aan met concrete voorbeelden, bijvoorbeeld via de STAR-methode.
- Oefen het sollicitatiegesprek met een goede bekende. Geef tijdens het gesprek jouw sterke en zwakke punten aan en probeer je duidelijk en concreet te antwoorden op de vragen die gesteld worden. Evalueer naderhand wat beter kan.
- Besteed aandacht aan je uiterlijk. Pas je kleding aan aan de heersende bedrijfscultuur. Twijfel je? Je kunt je beter te netjes kleden dan te informeel. Besteed ook aandacht aan nette schoenen, tas en zorg dat je niet te veel sieraden of make up draagt. Zorg dat je fris ruikt, maar spuit ook niet teveel parfum op.
- Blijf rustig tijdens het gesprek en laat je niet uit de tent lokken. Bijvoorbeeld: de interviewer zegt tegen je dat je weinig ervaring hebt met werken met computers. Zeg dan niet plompverloren: "Nee, dat klopt niet." Als je wel computer ervaring hebt kun je zeggen: "Het blijkt misschien niet voldoende uit mijn CV, maar ik heb wel degelijk computer ervaring (voorbeeld)." Als het klopt dat je weinig ervaring met computers hebt, is het verstandig om dit eerlijk toe te geven. "Het klopt, maar ik ben wel bezig met een computer cursus."
- Bijna iedereen is zenuwachtig tijdens een sollicitatie. Accepteer het feit dat je gespannen bent! Werkgevers vinden het vaak juist een goed teken dat je enigszins gespannen bent: zo laat je zien dat de baan belangrijk voor je is.
- Stel zelf ook vragen. Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent en dat je je bovendien goed hebt voorbereid. Stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had kunnen weten. Zo is het verstandig om niet te vragen naar het aantal werknemers. Er wordt vanuit gegaan dat je dit van te voren hebt opgezocht. Begin bij het eerste gesprek ook niet over het salaris of arbeidsvoorwaarden. Dit komt tijdens het tweede gesprek aan bod.
- Spreid je kansen! Werkgevers kijken vaak verder dan de stapel sollicitatiebrieven op hun bureau. Maak een LinkedIn profiel aan, zet je CV op verschillende netwerk websites of stuur eens een open sollicitatie.
Deze tips geven je al een goed uitgangspunt die je helpen tijdens een sollicitatiegesprek. In de tweedaagse training Succesvol solliciteren kun je de puntjes op de i zetten. Van het schrijven van een goede sollicitatiebrief en een adequate gespreksvoorbereiding tot aan een overtuigende presentatie, alles komt aan bod. De trainingen van Learnit zijn afgestemd op jouw wensen, zowel inhoudelijk als wat betreft locatie, tijdstip en groepsgrootte. Tijdens de training worden rollenspellen, feedback en discussies afgewisseld met theorie. Zo ben je ervan verzekerd dat de training aansluit bij jouw praktijksituatie.