Eind vorig jaar werd een lijst bekend gemaakt met de populairste programmeertalen van 2020. Niet geheel verrassend stond C als ultieme favoriet nog steeds bovenaan de lijst van de TIOBE’s index. Python wist dit jaar wel voor een verrassing te zorgen: voor het eerst in de geschiedenis heeft Python Java namelijk ingehaald en vinden we Python op plek 2 en Java op plek 3 in de top 10. Naast Python, winnen ook R, Perl en Go aan populariteit. R eindigde zelfs verrassend op plek 9 in de top 10 lijst; TIOBE heeft R daarom bestempeld als ‘programming language of the year 2020’.
Waarom wint Python aan populariteit?
De CEO van TIOBE’s INDEX Paul Jansen zei over de inhaalslag van Python op Java: “Some time ago I had a flat tire and called the road patrol to help me out. The mechanic asked about my living and when I used the word ‘software’ in my answer, he smiled and started talking very enthusiastically about his own passion: programming in Python. From that moment on, I knew Python would become ubiquitous.” Waren het tien jaar geleden vooral software engineers die zich bezighouden met de verschillende programmeertalen, tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen op de werkvloer over programmeervaardigheden beschikken. Dit heeft alles te maken met het feit dat er een tekort is aan klassieke programmeurs. Bovendien is een programmeertaal als Python relatief gemakkelijk in gebruik als je met grote hoeveelheden data wil werken. Wil je zelf met data aan de slag maar heb je nog geen of weinig kennis van een programmeertaal? Bekijk dan eens onze cursussen Python programmeren basis of Python voor data-analyse. Kun je al aardig overweg met Python? Dan is de cursus Python programmeren vervolg echt wat voor jou!
Waarom wint 'R' aan populariteit?
Big data is een term die de meeste mensen ongetwijfeld vaker voorbij horen komen. Programma’s als R zijn uitermate geschikt om deze zogenoemde big data om te zetten in bruikbare informatie voor organisaties en daarnaast is R een stuk eenvoudiger in gebruik dan een taal als 'C'. Wist je bijvoorbeeld dat R één van de programmeertalen is die werd gebruikt voor het vinden van een COVID-19 vaccin? Daarnaast zie je steeds vaker dat universiteiten en hogescholen statische programma’s als Stata, SAS en SPSS inruilen voor statische programmeertalen als R. Beroepsgroepen waarin veel statische analyses voorkomen maken ook steeds vaker gebruik van R, denk bijvoorbeeld aan data-analisten, wiskundigen, econometristen maar ook marketeers. Het voordeel van een programma als R is dat het niets kost: het is een ‘open source’ project, dat iedereen kan gebruiken én verbeteren. Daarnaast staat R bekend om het feit dat je data gemakkelijk kan visualiseren met packages als 'ggplot2', waarmee je bijvoorbeeld een grafiek kan maken.